Булгаргаз опроверга работодателските организации за цитираната от тях методика за формиране

...
Булгаргаз опроверга работодателските организации за цитираната от тях методика за формиране
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ обясни как изчислява цената на газа и защо бизнесът греши

" Булгаргаз " опроверга работодателските организации за цитираната от тях методика за формиране на цената на газа и от какво зависи тя. В своя позиция, изпратена до Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), публичният снабдител изяснява, че изчисленията на бизнеса не отразяват изцяло обстановката и ценообразуването на природния газ, защото то зависи и от авансово подписани контракти и не се въздейства напълно от борсовата цена на холандския газов хъб TTF.

Така държавният снабдител отговори на рецензиите на четирите национално показани работодателски организации, че природният газ, който " Булгаргаз " им продава е на доста повишена цена по отношение на европейския спот пазар.

Една от аргументите цената да е по-висока е скъпия газ в " Чирен ", нагнетени през лятото. Според изчисленията на „ Булгаргаз “, в случай че той не влиза във формулата, цената е щяла да бъде с 15% по-ниска през месеците февруари и март. 

Общественият снабдител изяснява, че има подписани контракти за доставка на количества за към 40 000 – 85 000 MWh дневно през другите месеци, които по закон е наложително да обезпечи авансово и да включи в заявката за образуване на цената към Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Така, с цел да обезпечи нужните количества още през септември 2022 година, „ Булгаргаз “ е оповестила търгове за доставка за цялата 2023 година Участниците са класирани по аршин „ най-ниска цена “ и „ метод на заплащане “. За да балансира контролираната цена за месец април, през март сдружението е провело подобен спомагателен търг с аршин „ най-ниска доставна цена “.

„ Булгаргаз “ споделя, че цената не се въздейства толкоз от борсата, защото не купува количества от там на дневна или седмична база в границите на месеца на доставка.

Сделките, които „ Булгаргаз “ ЕАД подписва за покупка на природен газ, са за равномерна доставка през месеца, като цените, по които се подписват покупко-продажбите за доставка, най-често са обвързани с борсовите показатели TTF (TTF идващ месец и HH (Henry Hub). Индексът TTF регистрира цената на продадените и закупени количества на най-ликвидния газов хъб на континентална Европа за доставка през идващия месец “.

Общественият снабдител добавя, че спотовите цени, представени от работодателите, са за търговия „ в границите на деня “ и „ ден напред “ и отразяват търговията за съответния ден, трансформират се ежедневно и се въздействат от всяка смяна на пазара на природен газ, като метерологични условия, запълняемост на хранилищата, повреди на газопроводи и други Те не включват и разноски за разнообразни капацитетни артикули и транспорт до България.

В позицията се добавя, че „ Булгаргаз “ взе участие в работата група за разпределяне на обезщетения, с цел да се смекчи резултатът от пестя газ, нагнетен в „ Чирен “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР